7 συμβουλές για ένα επιτυχημένο SEO

Όπως έχουμε ξαναπεί, το SEO είναι μια διαρκής και σχεδόν αγωνιώδης προσπάθεια να κερδίσει ένα site μια υψηλή θέση στις μηχανές αναζήτησης και να παραμείνει εκεί. Ο λόγος είναι απλός: να μπορούν οι εν δυνάμει πελάτες μας να μας βρουν εύκολα, χωρίς να πρέπει να πληρώνουμε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά σε διαφημίσεις PPC. Είναι μια χρονοβόρα και καθόλου εύκολη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και γνώση του αντικειμένου.

 

Η προσπάθεια αυτή εκτείνεται σε 2 μέτωπα: στο On Page SEO και στο Off Page SEO.

α) On Page SEO είναι οι κινήσεις, οι ρυθμίσεις και οι επιλογές που κάνουμε στην ίδια την ιστοσελίδα μας: keywords, meta tags, περιεχόμενο και πολλά άλλα.

β) Off Page SEO είναι οι ενέργειες που κάνουμε στον υπόλοιπο διαδικτυακό κόσμο, πλην του site μας, ώστε είτε να προσελκύσουμε κίνηση σε αυτό, είτε να δημιουργήσουμε backlinks προς αυτό.

 

Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί (ή οι κακές γλώσσες) λένε πως η αναλογία με την οποία κάθε ένα από τα παραπάνω συμμετέχει στην επιτυχία του SEO είναι 20% για το On Page και 80%(!) για το Off Page Optimization. Και αυτό διότι οι μηχανές αναζήτησης θέλουν να προβάλουν όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό περιεχόμενο στον χρήστη. Δηλαδή, εάν θα ήταν δυνατό, με την πρώτη αναζήτηση να σου δείχνει ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω υπόψιν μας, πάμε να δούμε ποιές είναι αυτές οι 7 συμβουλές για ένα επιτυχημένο SEO.

seo

 

 

1. Προπαρασκευή

Ήτοι: αρχικός σχεδιασμός, έρευνα ανταγωνισμού, αξιολόγηση και επιλογή keywords. Με ποιές λέξεις θα μας αναζητήσει το κοινό μας; Πόσους ανταγωνιστές έχουμε (στο διαδίκτυο, όχι στην πραγματική αγορά) και πόσο ισχυροί είναι; Έτσι καταλήγουμε στις λέξεις κλειδιά που θα χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με τον όγκο αναζητήσεων, και σύμφωνα με την συνάφειά τους με το αντικείμενό μας. Από το στάδιο αυτό θα εξαρτηθεί πώς θα εξελιχθούν όλα τα επόμενα.

 

2. To SEO ξεκινάει από το Web Design

Κάντε σωστά και σχολαστικά το αρχικό σετάρισμα. Επιλογή κατάλληλου domain (να περιέχει κατά προτίμηση το βασικό keyword), title tag, meta tags, sitemap (άκρως απαραίτητο).

 

3. Περιεχόμενο

Ολόκληρο το περιεχόμενο του site μας πρέπει να αναπτύσσεται γύρω από τα keywords αυτά που επιλέξαμε. Πρέπει με τρόπο φυσικό και πραγματικό να επιβεβαιώνεται διαρκώς η συνάφειά τους με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Χωρίς βέβαια να σπαμάρουμε τα keywords, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε στα κείμενα, στα filenames των φωτογραφιών μας και στα tags τους, στα headings, κλπ. Εννοείται πως επιβάλλεται να τα χρησιμοποιήσουμε στο add contenttitle tag και στις URL των σελίδων μας.

 

4. Κρατήστε το “ζωντανό”

Οι μηχανές αναζήτησης λατρεύουν τα site που ανανεώνονται. Φτιάξτε ένα blog και ανεβάζετε συχνά νέο περιεχόμενο: κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, κλπ. Αντίθετα μισούν τις ιστοσελίδες που φτιάχτηκαν άπαξ, και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Παύουν κι εκείνες να ασχολούνται. Τόσο απλά!

 

5. Το κλειδί είναι η Ποιότητα

Φροντίστε το περιεχόμενό σας να είναι ποιοτικό. Να περιέχει πραγματικά την απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλε ο επισκέπτης στην μηχανή αναζήτησης. Μην τον ξεγελάτε με keywords που θα εμφανίσουν το site σας, αλλά μόλις κλικάρει και μπει διαπιστώσει πως είναι άσχετο με αυτό που ζητούσε. Διότι σύντομα θα διαπιστώσετε πως η μηχανή αναζήτησης “σας πήρε χαμπάρι” και δεν σας κατατάσσει πλέον στα “ποιοτικά αποτελέσματα”. Ούτε με PPC καμπάνιες δεν θα εμφανίζεστε πια!

Για τον ίδιο λόγο, μην σνομπάρετε τα snipets σας. Φροντίστε να περιγράφουν με σαφήνεια τι θα συναντήσει ο επισκέπτης αν μπει στην ιστοσελίδα σας.

 

6. Κοινωνικοποιηθείτε

Όπως προαναφέραμε το Off Page Optimization είναι το σύνολο των ενεργειών που κάνουμε σε όλο το φάσμα του Internet, προκειμένου είτε να προκαλέσουμε Inbound Traffic, είτε να δημιουργήσουμε backlinks σε άλλους ιστοχώρους.

Ιδανικός τρόπος για να αυξήσουμε το Traffic είναι βεβαίως τα social media.  Η παρουσία μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Και ας μην είμαστε το ίδιο δραστήριοι σε όλα. Και μόνο μια εταιρική σελίδα στο Facebook είναι ένα πολύ ποιοτικό backlink.

social media

Δεν μένουμε όμως σε αυτό. Κοινωνικοποιούμαστε, ανεβάζουμε αναρτήσεις που οδηγούν στην ιστοσελίδα μας, κάνουμε share άρθρα από το blog μας. Πέρα από το brand awareness που θα μας προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα, θα ανεβάσουν την κίνηση του site μας, πράγμα που δεν περνάει απαρατήρητο από τις μηχανές αναζήτησης.

Όσο για τα backlinks, χρησιμοποιούμε μια σειρά από τρόπους που μας δίνονται, ανάλογα και με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε. Φροντίζουμε όμως πάντα να αποκτούμε ποιοτικά backlinks, δηλαδή να έχουν πραγματική σχέση με την σελίδα μας. Τρόποι υπάρχουν πολλοί: διαδικτυακοί επαγγελματικοί κατάλογοι, forums στα οποία μπορούμε να συμμετέχουμε και δίνοντας επαγγελματικές γνώμες και απαντήσεις να συμπεριλαμβάνουμε κι ένα σύνδεσμο προς το site μας, αρθρογραφία μας σε σχετικά με το αντικείμενό μας portals, βίντεο στο youtube, ανταλλαγή backlinks με άλλα site σχετικά με το δικό μας, κλπ.

 

7. Απευθυνθείτε στους ειδικούς

Αυτό που είναι εξαιρετικά δύσκολο στο SEO, ειδικά στο Off Page, δεν είναι το να το κατανοήσετε. Είναι το να βρείτε την διάθεση και κυρίως τον χρόνο, να ασχοληθείτε με αυτό σε σταθερή και διαρκή βάση, επισταμένως και ανελλιπώς. Αυτό, είναι δική μας δουλειά. Οπότε, επικοινωνήστε τώρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...