Τι είναι το Search Engine Marketing;


Το Search Engine Marketing είναι μια τεράστια και αγωνιώδης προσπάθεια, με έναν και μόνο σκοπό: να βγει μια σελίδα “ψηλά” στις μηχανές αναζήτησης (βλέπε Google). 

Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια, σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο στην ίδια την σελίδα (On Page SEO), όσο και γενικότερα στο διαδίκτυο (Off Page SEO), ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακριβώς επειδή η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, επίπονη και απαιτητική, έρχεται η ίδια η Google να δώσει μια “ενδιάμεση” λύση: το Google Adwords (τώρα πλέον Google Ads).

Τι είναι το Google Adwords

Είναι η διαφημιστική πλατφόρμα της Google, μια υπηρεσία που εξυπηρετεί την “ανάδειξη” ενός site στις μηχανές αναζήτησης, και όχι μόνο.
Με άλλα λόγια είναι οι καταχωρήσεις που εμφανίζονται “ξεχωριστά” από τις άλλες, πρώτες-πρώτες ή και τελευταίες, σε ξεχωριστό πλαίσιο με την ένδειξη “Διαφήμιση”, όταν πραγματοποιείτε μια αναζήτηση στην Google με λέξεις κλειδιά διαφορετικές από την επωνυμία σας ή το brand name.
H υπηρεσία αυτή είναι επί πληρωμή. Πληρώνετε όμως μόνο εάν κάποιος ενδιαφερόμενος κάνει κλικ στην καταχώρησή σας (PayPerClick).

Πού το χρειάζομαι

1.  Όταν το site σας είναι πολύ νέο  (ή αν το S.E.O. έχει αποτύχει), τότε είναι η μόνη σας ελπίδα να βγείτε τάχιστα ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.
2.  Όταν χρειάζεται να προωθήσετε άμεσα προσφορές ή προϊόντα, βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα.
3.  Όταν θέλετε να “αναδείξετε” κάτι συγκεκριμένο από το site σας
4.  Όταν η φύση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας είναι τέτοια που έχει νόημα να τα προβάλετε μόνο την στιγμή που τα αναζητά κάποιος και που πραγματικά τα χρειάζεται.

 

Πώς λειτουργεί

Τα βασικά στοιχεία μιας διαφημιστικής καμπάνιας είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται στις αναζητήσεις, οι λέξεις κλειδιά που θα ενεργοποιούν την εμφάνιση, το  ποσό (CostPerClick ή CPC) που επιθυμείτε να πληρώνετε κάθε φορά που κάποιος κλικάρει στην διαφήμιση, το ημερήσιο budget (μέγιστο ποσό δαπάνης ανά ημέρα), και τέλος, το συνολικό budget της καμπάνιας,δηλαδή το μέγιστο ποσό που είσαστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε συνολικά για ολόκληρη την καμπάνια σας.

Όταν λοιπόν κάποιος αναζητήσει μία από αυτές τις λέξεις κλειδιά, τότε η Google ξεκινά μια “πλειοδοσία” με βάση το CPC: εντοπίζει δηλαδή τις διαφημίσεις εκείνες που πληρούν τα κριτήρια (μεταξύ αυτών και την δική σας) και εμφανίζει εκείνες που έχουν υψηλότερο CPC, με άλλα λόγια αυτές που πληρώνουν περισσότερα. Κατά την διαδικασία αυτή, το μέγιστο ποσό που μπορεί να δαπανηθεί ανά ημέρα είναι εκείνο που έχει οριστεί ως ημερήσιο budget, ενώ αντίστοιχα το μέγιστο που θα δαπανηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της καμπάνιας, θα είναι εκείνο που ορίσθηκε ως συνολικό budget καμπάνιας. Έτσι έχετε τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων που θα δαπανήσετε.

Όλα αυτά βέβαια, που τόσο απλοϊκά αναφέρουμε, είναι λίγο πιο πολύπλοκα στην πράξη και απαιτούν αρκετή παραμετροποίηση και ρυθμίσεις.

 

Τι δυνατότητες δίνει

–  Πέρα από την στόχευση με τις λέξεις κλειδιά, που είναι και προαπαιτούμενη, μπορεί κανείς να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένα target groups, με γεωγραφικά κριτήρια, ηλικιακά, φύλου.

–  Μπορεί επίσης να λειτουργεί διαφορετικές καμπάνιες ταυτόχρονα, ανά προϊόν/υπηρεσία ή και με οποιοδήποτε από τα παραπάνω κριτήρια.

–  Μια άλλη επιλογή είναι η διαφήμιση στο δίκτυο εμφάνισης, δηλαδή εκείνη που εμφανίζεται στον χρήστη χωρίς να κάνει αναζήτηση, όταν περιηγείται στο διαδίκτυο ή όταν χρησιμοποιεί ένα App στο κινητό του.

–  Το reporting που δίνεται είναι πληρέστατο: πόσες αναζητήσεις έγιναν, με ποιές λέξεις κλειδιά, σε πόσες εμφανίστηκε η διαφήμισή σας, ποιό ήταν το μέσο κόστος, ποιά είναι τα αντίστοιχα στοιχεία του ανταγωνισμού και πολλά άλλα, που τελικά επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο και αξιολόγηση της διαφημιστικής καμπάνια.

 

Το Google Adwords είναι σωστό οπλοστάσιο. Και αν ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις σωστά θα μπορέσει να σου δώσει άριστα αποτελέσματα, με απολύτως ελεγχόμενο κόστος. Και ως γνωστόν, αυτό είναι που μετράει: η απόδοση της επένδυσης (Return On Investment).

Δείτε περισσότερα εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε.